mail@cruitconsult.dk Tel. +45 8174 6622 Børsen Gazelle 2018 Børsen Gazelle 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
Forside

Hajer og handlekraft

 For nogle år siden var jeg i New York med min den gang 6-årige, og meget spørgelystne, søn David. En eftermiddag gik vi en tur på havnen og kom her forbi en lidt specielt fiskeforretning - de handlede kun med hajer.

 

I det ret store facadevindue stod tre hajtanke i forskellige størrelser: En lille tank med små hajer i, en mellemstor tank med mellemstore hajer i og endelig en stor tank med store hajer i.

 

Mens vi stod og så på hajerne i tankene, så vi en mand komme og sætte nogle hajunger ned i de tre typer tanke - vi bemærkede at alle hajungerne var lige store. Efter at vi havde studeret hajerne i nogle minutter, kigger David eftertænksomt op på mig og spørger: “Far, hvordan ved ham fiskemanden, hvilken tank han skal stoppe hajerne i - for hvad nu hvis han stopper en haj ned i den lille tank og den så vokser sig stor?”

 

Jeg kunne godt se problematikken, men havde ikke svaret, så i stedet sagde jeg: “Det var da et godt spørgsmål David, lad os gå ind i butikken, og spørge”. Vi gik inden for, hvor der var der endnu flere tanke - alle i en af de tre størrelse og alle med samme fordeling i størrelsen af hajer.

 

En ældre herre kom os i møde, og spurgte, hvad han kunne hjælpe os med, og jeg videreformidlede min søns spørgsmål. Til min store forundring kom han med et svar som jeg har tænkt meget over lige siden: “Jeg er ked af det, men der er noget I har misforstået; ser I, det er sådan med hajer, at hvis man stopper dem i en lille tank, bliver de til små hajer, stopper man dem i en mellemstor tank, bliver de til mellemstore hajer, og stopper man dem i en stor tank bliver de til store hajer.”

 

Jeg har siden tænkt over, at jeg tror det er med mennesker som med hajer; at de ”tanke” vi hopper ned i bestemmer, hvor store mennesker vi bliver. Nogle gange er det omgivelserne, der bestemmer størrelsen af tanken, andre gange er det os selv.

 

Vurdér selv hvilken størrelse tank, mennesker i din organisation befinder sig i, dig selv også naturligvis, og hvilken betydning det har for jeres/din handlekraft - hvis I er utilfredse så byg nogle større tanke til jer selv og hinanden!

 

 

Michael Jensen

Organisations- og ledelsesfilosof

 


OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.