|
Når du først har afleveret nøglekortet for sidste gang, er det trist at se tilbage på en karriere, hvor du brugte godt en tredjedel af dine bedste vågne timer på at arbejde, men ikke realiserede dine drømme eller fik det udbytte, du ønskede.
Jeg har altid været af den opfattelse, at først når vi er i stand til at lede os selv med konstans, er vi rigtig i stand til at lede andre. Så her får du syv punkter til overvejelse, der kan styre din selvledelse.
Men alt for mange kandidater misser muligheden for tage de afgørende løn- eller karrierehop af den simple årsag, at de er alt for dårligt forberedte, når de møder op til jobsamtalen.
”Hvad får du i løn i dit nuværende job?” De fleste kandidater har været udsat for netop det spørgsmål i forbindelse med en jobsamtale. Men dit svar kan have ganske stor betydning for, hvordan du kommer til at ligge lønmæssigt de næste mange år frem.
Dit resumé er altafgørende, hvis du vil gøre dig forhåbninger om, at en leder læser dit CV. Hvis vedkommende ikke bliver fanget af resuméet, kan resten måske være lige meget.
”Jeg har sendt mindst 50 ansøgninger, og jeg er ikke blevet kaldt til én eneste samtale – hvorfor vil de ikke tale med mig?”
Der er mange måder, man kan gribe en jobsamtale an på. Jeg bliver altid en smule fascineret, når jeg assisterer rekrutterende ledere, der har nedfældet alle spørgsmål, som de agter at stille, på et stykke papir og løber dem slavisk igennem. Der findes også andre metoder.
Hvorfor var det lige netop din nærmeste kollega, der blev kontaktet af en headhunter og tilbudt drømmejobbet? Et job du i øvrigt var en langt stærkere kandidat til! Og hvorfor er det lige, at når du endelig bliver kontaktet og tilbudt en samtale om et nyt job, er det til stillinger, der ikke helt rammer plet i forhold til de udfordringer og den personlige udvikling, du ønsker?
Det er utrolig kortsigtet at lade potentielle dygtige kandidater hænge i uvished. Gode kandidater har det jo med at være forbundet gennem netværk med andre dygtige kandidater, som virksomhederne godt kunne tænke sig at rekruttere på et tidspunkt. Men det kan godt vise sig at blive svært, hvis man først får et halvdårligt ry blandt ansøgere, som tager en dårlig oplevelse med derfra.
Rigtig mange kandidater glemmer helt at en ”jobsamtale” er et samspil, hvor to eller flere mennesker ”taler sammen”.
Det er naturligvis problematisk, at virksomheder, der selv lever af at være i stand til at kunne handle med andre virksomheder, lukker af for henvendelser. Hvis alle virksomheder gjorde det, ville megen handel gå i stå.
Hver dag bliver der holdt tusindvis af uformelle kaffemøder i danske virksomheder med henblik på at besætte uopslåede jobs. Mange af møderne ender dog i det rene ingenting, fordi de mangler forberedelse.
Det kan være en god idé at bruge sommeren på at overveje, om det er i august, du tager de første skridt til at komme videre til dit næste job.
Dit CV og din LinkedIn-profil er udstillingsvinduet til din personlige kompetencebutik, hvor du byder på professionelle kompetencer, erfaringer og skabte resultater. Udstillingsvinduet skal afspejle det, du kan og vil tilbyde.
En kandidat har omkring syv sekunder til at gøre et godt indtryk. Hvis det ikke lykkes, så er der i virkeligheden ingen grund til at fortsætte samtalen.
Danske virksomheder spilder hvert år millioner af kroner, fordi de ansætter medarbejdere på superliga-niveau, selvom de selv spiller i 1. division. Virksomhederne har brug for større selvindsigt.
Man må vokse selv, uanset hvor høj ens bedstefar var (Irsk ordsprog)
Har du en plan for, hvordan du møder kandidaterne og sikrer, at de også er gode ambassadører for din virksomhed – også selvom de aldrig bliver ansat?
Hvis du ikke allerede har indkaldt dine medarbejdere til en individuel kick-off-samtale efter juleferien, så er det måske en god idé at gøre det nu. Ferietid fører nemlig både til skilsmisser og jobskifter.
Der er en god sandsynlighed for, at det job, du sidder i lige nu, ikke eksisterer inden for en overskuelig fremtid. Og hvad gør du så? Har du din plan-B klar i skuffen? Det bør du have!
Alt for mange kandidater har så travlt med at fortælle om sig selv i en jobsamtale, at de glemmer at finde ud af, hvilken virksomhed de er ved at sælge sig selv til.
”Lyt meget, vælg det, der er godt og følg det” (Kungfutse)
Lønnen er sjældent det vigtigste, når man spørger kandidater, hvad der kan få dem til at skifte job. Men det er næsten altid lønnen, der får en aftale mellem en ny medarbejder og en virksomhed til at falde på gulvet.
Det er ikke kun potentielle kandidater, der bliver kigget efter i sømmene i en rekrutteringsproces. Kandidaterne begynder i stigende grad at interessere sig for en potentiel leders stil og kompetencer.