mail@cruitconsult.dk Tel. +45 8174 6622 Børsen Gazelle 2018 Børsen Gazelle 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
Forside

Har du din plan-B klar, når du bliver fyret?

 

 

 

Der er en god sandsynlighed for, at det job, du sidder i lige nu, ikke eksisterer inden for en overskuelig fremtid. Og hvad gør du så? Har du din plan-B klar i skuffen? Det bør du have!

 

”Har du tid til en kop kaffe?”, lyder det i en mail fra en perifer relation, som jeg ikke har talt med i flere år.

 

Jeg ved godt, hvad hun har på hjerte, for nyheden om, at hendes arbejdsgiver har gennemført en massiv fyringsrunde og kostet rigtig mange medarbejdere jobbet, fyldte en del i medierne for et par uger siden. Og nu forsøger hun så at tænde op under sit gamle netværk i håb om at komme hurtigt videre til det næste job.

 

Jeg modtager en del af den slags beskeder – først og fremmest fordi karriererådgivning er en af de serviceydelser som min virksomhed tilbyder. Men tit og ofte er det også personer i mit mere personlige erhvervsnetværk, som efter flere års radiotavshed pludselig finder anledning til at drikke en kop kaffe, fordi de er blevet ramt af ledighed. 

 

Forstå mig ret; der er intet i vejen med at skyde med spredehagl i sit netværk, hvis man pludselig bliver ramt af ledighed. Problemet er, at hvis du først begynder at varme op under gamle kolleger og samarbejdspartnere i det øjeblik, at fyresedlen ligger på dit bord, så har du sat dig selv under unødigt pres.

 

Du har måske kun tre måneder med løn, og det betyder, at dit primære fokus bliver at komme tilbage i et job, der kan betale dine faste udgifter fremfor at benytte den ufrivillige pause på at komme videre til det rigtige job med de rigtige udfordringer og de rigtige opgaver, kolleger og karrieremuligheder.

 

Når du først er blevet ledig, så har du af gode grunde typisk ikke den mentale båndbredde og den nødvendige tid til at træffe de beslutninger, der er bedst for dig selv og en kommende arbejdsgiver – og du bliver derfor heller ikke så interessant at drikke kaffe med for dit netværk, fordi du har for travlt med at fokusere på din egen ledighed. Dermed bliver der en ubalance i relationen med din samtalepartner og du bliver måske mindre interessant som sparringspartner.

 

”Agere” frem for at ”reagere”

To nogenlunde samtidige rapporter fra de to tænketanke Kraka og Cevea vurderede for noget tid siden, at et sted mellem 800.000 og 876.000 danske jobs vil forsvinde i løbet af de kommende 10-20 år på grund af digitalisering og automatisering. Og det er ikke bare de manuelle jobs, der forsvinder. Det er et bredt udsnit af de jobs, som vi kender i dag på tværs af fag og brancher – også mere videnstunge jobs. Det betyder dog ikke, at vi alle sammen skal parkeres på overførselsindkomster, mens robotter overtager vores arbejde.

 

Den gode nyhed er nemlig, at mens en masse jobs vil forsvinde, så opstår der nye jobs og nye muligheder, som vi slet ikke kan forestille os i dag. Men mulighederne opstår først og fremmest for de medarbejdere, der holder sig orienterede om den teknologiske udvikling og hele tiden forsøger at spejle deres egne kompetencer i en verden, der er under konstant forandring.  De medarbejdere, der først kommer videre til det rigtige job, er de medarbejdere, der har en velbeskrevet og opdateret plan-B, som er klar til at blive hevet op af skuffen den dag, at ens store kunde forsvinder, at ens afdeling bliver flyttet til udlandet, eller at man slet og ret bliver erstattet af en maskine.

 

I den her foranderlige verden, så er det et grundvilkår, at man på et eller andet tidspunkt kan blive opsagt, og derfor er det også nødvendigt at være forberedt, så man ved, hvor man skal hen, hvem man skal snakke med, og hvad man skal snakke om.

 

Med en klar plan-B gør man sig selv i stand til at ”agere” frem for at ”reagere” i det øjeblik, ledigheden rammer.

 

Trimmet som en planteskole

Jeg mødte for nogle år siden ejeren af en stor planteskole, som han på det tidspunkt var åben for at sælge. Han var samtidig overbevist om, at der var flere interesserede i markedet, som havde øje på hans forretning. Men han vidste af gode grunde ikke, hvornår en potentiel køber ville møde op i butikken. Derfor måtte planteskolen hver eneste dag være trimmet og stråle, som om at det var dagen, hvor den skulle sælges.

 

Sådan bør det også være med dit CV, din LinkedIn-profil og indholdet i din jobplan.

 

Hvis du ikke vil være kvinden, der skyder kaffeinvitationer ud via sms og mail den dag, du måtte blive ramt, så skal hele din portefølje være i en sådan forfatning, at du i morgen kan aktivere det hele og gå i den retning, som du har forberedt dig på med hjælp fra det netværk, som du løbende har vedligeholdt og beriget med dine iagttagelser og input.

 

Du skal ikke vente til den dag, hvor du er ledig.

 

Du bør gøre din plan-B klar og løbende pudse den til, så den står knivskarpt til den dag, du får brug for den. Det kan jo også være, at du pludselig en dag har mig eller en af mine kollegaer i røret, fordi vi på vegne af en kunde leder efter en profil, som ligner dig. Hvad svarer du så? Er du forberedt på, hvad du vil? Ved du, hvad du vil spørge mig om? Tænk over det. Få din plan-B klar – når du går i gang med at tænke over det, så kan det jo faktisk være, at det bliver din plan-A.

 

 Jens Peter Holm, Seniorkonsulent & direktør hos Cruit Consult

 


OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.