mail@cruitconsult.dk Tel. +45 8174 6622 Børsen Gazelle 2018 Børsen Gazelle 2019
 
 
 
 
 
 
 
 
Forside

Sådan kan persontypetests hjælpe dig til at sætte vinderholdet

 

Det er blevet efterår, og mange af os er tilbage i fuld vigør med nye opgaver og projekter. Måske er jeres virksomhed én af de mange, som er på udkig efter nye eller flere kræfter til holdet? I denne artikel slår jeg et slag for, hvorfor det er en rigtig god idé at tænke personanalyse ind som et attraktivt redskab i at sætte det bedste hold.

 

Persontest - For små og store spillere

Måske har du selv stiftet bekendtskab med værktøjet i forbindelse med din egen ansættelse? Måske har i anvendt dem i forbindelse med udvalgte jobs? Eller måske har du frem til nu tænkt, at det kun er relevant for de større virksomheder?

 

Vi har hørt meget om persontest, særligt i de sidste år. Det er populært som aldrig før at ”selvteste” på nettet. Vi elsker at blive klogere på os selv, blive en bedre version af os selv og jeg kan mærke på både beslutningstagere og kandidater omkring mig, at vi ikke længere så skræmte over at blive ”puttet i kasser”.  Og det er jo sådan set meget godt!

 

Men i virksomhedsregi har den almene forestilling om persontypetest i mange år været, at persontest kun er relevant for de store virksomheder, eller når der skal ansættes ledere og specialister. Men, kære læser, det er en misforstået holdning! For uanset, om din virksomhed er stor eller lille, handler det om, at du får stillet det bedste hold. Omkostningerne forbundet med fejlcasting kan være forretningskritiske – også (måske især) for mindre virksomheder.

 

Personanalyser – hvad er det?

Inden for rekruttering anvendes der oftest to typer af persontests – en personlighedstest og en logik- og færdighedstest. Disse tests er typisk softwarebaseret (svares via internettet) og klarlægger forskellige aspekter på relevante og udvalgte kandidater i et rekrutteringsforløb.


Personlighedstest

En personlighedstest anvendes til at afklare, om der er et match imellem en given kandidatkravsprofil og kandidaten. Det er en særdeles grundig udvælgelsesanalyse, som indeholder en lang række spørgsmål og klarlægger et bredt udsnit af erhvervsrelevante, personlige egenskaber, ligesom der ofte måles direkte på en lang række af de egenskaber, som virksomheder efterspørger.

 

Afdækningen af de mange personlige træk giver den rekrutterende leder en hjælpende hånd i beslutningsprocessen, så han/hun får en nøjagtig og detaljeret anvisning, herunder præcise hypoteser om testpersonens forventede adfærd.


Logik- og færdighedstest

En logik- og færdighedstest adskiller sig fra den typiske personlighedstest, ved at give dig et indblik i personens ”motor”, idet den kortlægger de mere grundlæggende og bagvedliggende ressourcer. Den udregner personens problemløsningsstrategi/-evne samt intelligensscore, og giver den rekrutterende leder særdeles gode muligheder for at forudsige den fremtidige arbejdsmæssige succes. En logik- og færdighedstest giver et effektivt redskab til at danne samtale omkring kandidatens potentialer og færdigheder i målet om at opnå succes i det givne job.


There is NO true or false!

Som en lille parentes bemærket, vil jeg gerne pointere, at der aldrig er et rigtigt eller et forkert svar i en personanalyse. Og jeg gentager gerne; aldrig et forkert svar. Det, der er afgørende, er om kandidaten er den rigtige til jobbet og passer ind i den givne funktion. Og her er testsystemet en god indikator!

 

Tre stærke grunde til at overveje persontypetests i et ansættelsesforløb

Sidder du fortsat og tvivler på, om brug af personanalyse er ”besværet” værd, får du her tre stærke grunde til at lade det indgå i dine overvejelser, næste gang i rekrutterer nye medarbejdere.


1. Ikke kun intuition og mavefornemmelse

Selvom vi måske ser os selv som adrætte menneskekendere, kan vi nemt fare vild i vores egne fortolkninger og følelser, når vi sidder over for en potentiel fremtidig medarbejder. At stole på mavefornemmelsen er en rigtig god indikator, men med persontests, sætter vi prikken over i’et og får den objektive og neutrale vurdering, så vi kan træffe den bedste beslutning.

 

2. Minimér risiko for fejlcasting/fejlrekruttering

Med persontype- og logiktest har du et effektivt værktøj, som medvirker til at sikre, at der er et konkret match imellem kandidatkravsprofilen og den potentielle nye medarbejder.

 

3. Kend kandidatens udviklingsmuligheder

Du får et neutralt og objektivt overblik over udviklingsmulighederne i din kommende medarbejder, frem for at udvælge den næste spiller på lutter mavefornemmelse og følelser. Derudover får du indsigt i:

-          hvordan kandidatens karakteristika forventeligt kommer til udtryk

-          hvor du som leder skal være opmærksom

-          hvordan kandidaten forventet præsterer i givne situationer

-          hvor kandidatens forventede udviklingsområder er

 

Et troværdigt test-setup med professionel feedback

Det er ikke uden betydning, hvilken type og form af test, som vi anvender. Både virksomhed og kandidat fortjener det bedst mulige setup og professionel vejledning. Når du samarbejder med en rekrutteringsvirksomhed, vil den enkelte konsulent typisk have gennemgået en grundig certificering, såvel som persontesten ofte omhandler en mere dybdegående og nuanceret analyse frem for de mere simple værktøjer, som mange virksomheder selv anvender i deres teamsammensætning og udvikling.

 

Vil du vide mere?

Hos Cruit Consult samarbejder vi med anerkendte, gennemtestede og kvalificerede værktøjer fra People Test Systems A/S . Du kan blive klogere på  vores brug af persontypetest og logik- og færdighedstest. Du er også mere end velkommen til at stille dine spørgsmål her.

 

 

Jens Peter Holm

Seniorkonsulent

 

JPH@cruitconsult.dk

Tlf.: 8174 6622


OK
Cookie information

Dette websted anvender cookies til at registrere, hvordan du og andre benytter hjemmesiden.
Disse oplysninger bruger vi bl.a. til at se, hvordan vi kan forbedre den for dig som bruger. Læs mere.